Handstöpta ljus

Handstöpta ljus

Min passion är att stöpa ljus som brinner fint och vackra att titta på!


Ljus 

Vi stöper alla ljus för hand här på gården.

Vi stöper alla våra ljus i en ljusmassa mellan paraffin o stearin som vi tycker brinner fint. Blandningen går bra att forma och snurra ljusen. Dom färgade ljusen doppas 2-3st lager färg ytterst.


Min resa till ljusstöpning

Jag (Sanna) är uppväxt på Tängsta gård som ligger utanför Köping i Odensvi. Mina föräldrar Maria och Lars Tängerstad byggde upp en stor hantverksbutik på gården i ladugården där mjölkkorna flyttade ut 1975 och många år efter det så byggdes det om till hantverkstillverkning på nedervåningen och på höskullen var butik i två plan och en utbyggnad längst ner där allt smides. Vi hade Smide, Handstöpta ljus, Träsniderier som största produktgrupper och sen mycket mer för att under vår och höst hade vi mycket bussar och allmänhet på plats för att handla och fika.

Det var min farmor = Gerd Andersson som handstöpte alla ljus till butiken och gjorde under många år, hon stöpte alla standard ljus tjocka knubbiga, parljus och sen grenljus, snurrade ljus, knutljus, kaffeljus. Våra ljuskar stod i butiken på våningen högst upp och vi hade ett stort ljuskar med vit ljusmassa och sen hade vi ett ljuskar som innehöll 4st olika färger. Som vi bött färger mellan säsongerna. Så när jag kom hem från skolan så tog jag en kanelbulle från fikat i handen och sen gick jag upp till ljusen och farmor, så jag var med många timmar vid ljuskaren och lärde mig otroligt mycket om hur varma dom behöver vara för att forma, hur ofta man kan doppa för att stöpa effektivt och mycket mer. Så tack så himla mycket Farmor att jag fick vara med och lära mig att handstöpa ljus :) Och tack till ditt tålamod att städ och göra fint efter att jag testat nya saker vid karen. Så när jag flyttade sen till Sala och Vigelshus gård så tillverkade vi ett eget ljuskar så att jag kunde fortsätta handstöpa ljus. Och vet jag inte riktigt vad jag ska göra en idag så hamnar jag vid ljuskaren😊


Jag älskar att stå framför ljuskaret och hitta på nya idéer och färger.

Hur jag gör våra ljus

Handstöpta ljus

Här beskriver jag hur jag stöper ljusen.

Jag har olika sätt när jag stöper olika ljus.

Jag stöper alla mina lite tjockare ljus på kronor jag har ca 20st ljus per krona. Dom tjocka ljusen är dom som är lite speciella för mig. Det var Tängstas standard ljus och den stöper jag i nivåer för att få dom tjocka i botten.

Dom långa smala har jag också på krona men kan då ha några 24st per krona.

När det kommer till grenljusen så stöper jag dom 1st i taget. Jag klipper ordning vekar och knyter dom på smala träpinnar som jag doppar en och en och sen när dom har lagom storlek som börjar jag forma dom. Och sen stöper jag och formar dom under resan till rätt tjocklek och stöper dom också i nivåer så att dom blir lite tjockare i botten.

Handstöpta ljus som kommer finnas i gårdbutiken

Vigelshus gårdsbutik

Här finns gårdsbutiken

Vigelshus gård

vigelshus 105, 73393 Sala

070-7994508

sanna.fernholm@outlook.com