Vår groddar

Vi producerar allt med passion

Om groddar och gräs

Vigelshus gård


Allt som vi säljer till groddar och gräs är odlat på vår gård och är ekologiskt odlat och Kravcertifierat.Grymma egenskaper!

När frön, baljväxter eller sädesslag kommer i kontakt med vatten aktiveras de och antinutrienterna minskar drastiskt. En antinutrient är ett ämne som kan vara skadligt för vår tarm och binder till sig mineraler och proteiner så att kroppen får svårt att tillgodogöra sig dem. När ett frö omvandlas till grodd sker det massor av spännande förändringar:

- Proteiner, kolhydrater och fetter omvandlas till mer lättsmälta föreningar.

-Kolhydraterna används som energi för fröet att gro. Av denna anledning innehåller groddar mindre kolhydrater.

- Enzymer bildas i höga mängder för att påskynda tillväxten av grodden. Enzymer hjälper bland annat människan med ämnesomsättningen.

- Antioxidanter ökar markant för att skydda den nyblivna grodden mot bland annat insekter. De blir som en sorts ersättning för det tidigare hårda skalet. För människan hjälper bland annat antioxidanter till med att oskadliggöra fria syreradikaler.

- Man ser ofta en radikal ökning av fytonäringsämnen när frö övergår till grodd (de spännande och ibland lite hemliga näringsämnena).

-Bovetegroddar innehåller mycket vattenlösliga fibrer, något bakterierna i våra tarmflora uppskattar extra mycket.

Rödklöver

Rödklövergroddar är en rik källa av protein (26%), och innehåller de flesta vitaminer och mineralerna. Rödklöver innehåller växtöstrogener, som liknar det mänskliga hormonet östrogen. Detta kan hjälpa till med symptom på PMS, klimakteriet, värmevallningar och fibrocystisk sjukdom. Höga antioxidantnivåer ökar betydligt din energi och ger anti-aging fördelar för huden. Rödklöver innehåller fytokemikalien genistein, som har visat sig förhindra bildningen av nya blodkärl i cancertumörer, vilket kan hindra ytterligare tillväxt.

Groddarna har en lätt smak som påminner om alfalfa-groddar och är jättegoda i sallader, på smörgåsen, i smoothien eller som garnityr.

Vete

Baka bröd på mixade vetegroddar eller gör gröt på vetegroddar

Pressa vetegräsjuice i vetegräspress eller lägg gräset som det är i smoothie!


Vigelshus gård


Hur man groddar var och en av groddarna står i webbutiken på den produkten.

Recept på saker med groddar & gräs


Grön shot med vetegräs

5 ingredienser

5 min

Kryddig, het och antiinflammatorisk. Få saker piggar upp så effektivt som en stark energishot!

Vetegräspulver är ett grönt pulver som innehåller bland annat magnesium, klorofyll och zink, som ger en extra energiboost. Du kan även ersätta det med till exempel spirulina eller chlorella. /Anja Forsnor

Ingredienser:

 • 1 dl färskpressad apelsinjuice eller vatten
 • 5 blad färsk spenat
 • 1 msk citron, pressad
 • 1 tsk färsk ingefära, riven
 • 1 tsk vetegräspulver

Gör så här:

 1. Kör alla ingredienser i en mixer. Häll upp i ett glas och drick i ett svep. Skål!


Hallonsmoothie med vetegräs

6 ingredienser 15 minuter

Perfekt som mellanmål eller som en kickstart på dagen!

Ingredienser:

 • 1 dl hallon
 • 0,5 st banan(er)
 • 1 st kiwi(s)
 • 1 dl vatten
 • 1 tsk vetegräs
 • 1 dl vaniljyoghurt

Tillagning:

 • 1. Skala bananen och kiwin. Skär i några stora bitar och lägg i en mixer tillsammans med hallon, vatten, vetegräs och yoghurt.
 • 2. Kör till en jämn smoothie.


BRÖD PÅ RÅGGRODDAR


Användningsområden:

Det absolut populäraste användningsområdet för groddat råg är i bröd.

En mycket simpelt recept:

Ingredienser:

7-8 dl råggroddar (3 dl torrvikt)

3 msk linfrön

1 äpple/morot

3-4 msk olivolja

1 tsk till 1 msk havssalt

... Mixa alla ingredienser i matberedare tills råget har blivit till en smet. Addera lite vatten om det behövs. Sprid ut brödsmeten i ugnen i valfri form, grädda tills brödet fått form men inte blivit för torrt. Efter för torrt rågbröd går inte att tugga sig igenom.


Vetegroddsbullar

Goda bullar till frukost eller till en soppa.

frukost lättlagat baka kalas billigt bröd


Ingredienser:

20 stycken
 • 50 g jäst
 • 5 dl kallt vatten
 • 2 msk olivolja
 • 2 dl vetegroddar
 • 7 dl vetemjöl special
 • 3 dl vetemjöl
 • 2 tsk salt

Gör så här:

 1. Smula ner jästen i en bunke och häll över lite av vattnet. Rör tills jästen löst sig och häll i resten av vattnet samt olivoljan. Tillsätt vetegroddar och det mesta av mjölet. Arbeta degen ordentligt - minst 5 minuter i maskin. Tillsätt saltet och arbeta degen ytterligare 1 minut.
 2. Strö lite mjöl över degen, plasta bunken och låt degen jäsa cirka 1 timme till dubbel storlek.
 3. Sätt ugnen på 225 grader. Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den för hand. Dela degen i två delar och forma varje del till en längd. Skär cirka 20 bullar och låt dem jäsa på bakpappersklädd plåt cirka 30 minuter.
 4. Grädda mitt i ugnen 10 - 12 minuter.

Därför väljer många att äta spannmålsgräs!

Alla frön till groddar och gräs är odlat här

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost -

Liksom alger är spannmålsgräs ett mycket bra sätt att få i sig värdefull näring i koncentrerad form. I denna kategori räknas vanligtvis vetegräs, korngräs, råggräs, havregräs och alfalfagräs som utmärker sig med sitt rika innehåll av klorofyll, enzymer, aminosyror, essentiella vitaminer, mineraler och en mängd andra viktiga näringsämnen.

Vad innehåller spannmålsgräs?

Spannmålsgräs innehåller rikligt med klorofyll som är det "vegetabiliska blodet" och basen för växtlivet. Klorofyll har en kemisk struktur som liknar hemoglobin, som bildar människans blod. Skillnaden är att klorofyllmolekylen är byggd runt en magnesiumatom, medan hemoglobin är byggd runt en järnatom. Klorofyll kan därmed bidra till att bygga upp antalet blodceller hos människan. De röda blodkropparna har många funktioner som bland annat inkluderar att frakta syre runt i kroppen. När kroppen blir bättre syresatt känner vi oss piggare och mer alerta.

Spannmålsgräs är en mycket bra källa för kostfiber som bidrar till en välfungerande tarm och innehåller generöst med enzymer som stödjer matsmältningen. Enzymer består av proteinmolekyler som antingen skapar eller bryter ned kemiska bindningar. Det är ämnen som möjliggör liv och fungerar som katalysatorer, som påskyndar kemiska reaktioner utan att själva förändras. Enzymer behövs för varenda kemisk reaktion i kroppen. Inga ämnen som vitaminer, mineraler eller hormoner är verksamma i kroppen utan enzymer. Tillräckligt med matenzymer och matsmältningsenzymer är nödvändiga för att vi ska kunna smälta maten ordentligt och ta upp näringen.

Spannmålsgräs är även basbildande, vilket kan bidra till en bättre syra-basbalans i kroppen. Generellt intar vi i Sverige en betydligt mer syrabildande föda än basbildande, vilket leder till ett syraöverskott. Tecken på syraöverskott kan t.ex vara sömnlöshet, ledvärk, migrän, vätskeansamling samt växlande mellan förstoppning och diarré. Spannmålsgräs är ett bra och ekonomiskt sätt att få i sig högkvalitativa och nontoxiska grönsaker. Det är naturligt glutenfritt och torkat spannmålsgräs innehåller ca 20-30 % protein.

Vetegräs

Vetegräs är hjärtbladen av vete och en av de främsta och mest tillgängliga superfoods. Det är i stort sätt ett komplett livsmedel som tillför kroppen mängder med värdefull näring. Det innehåller samtliga aminosyror, är rikt på mineraler och då huvudsakligen kalcium, jod, selen, järn och zink. Det innehåller också vitamin A, B1, B2, B3, B5, B6, B8, B12, C, E och K och flera hundra olika viktiga enzymer.

Korngräs

Korngräs utvinns ur kornets unga späda blad. Det är mycket näringsrikt och som alla spannmålsgräs glutenfritt. Näringsmässigt är det likvärdigt vetegräs, men har en mildare smak och är ännu mer lättsmält för magen. Korngräs vet man har odlats i över 7000 år och använts traditionellt både som ett livsmedel och som en läkeväxt genom tiderna. Korngräs innehåller generöst med vitaminer, mineraler, antioxidanter, aminosyror, fibrer, enzymer och klorofyll. Rikt på bland annat B-vitaminer, krom, magnesium, zink, järn och kalcium. Faktum är att korngräs innehåller betydligt mycket mer kalcium än mjölk, vilket gör det till ett fantastiskt bra alternativ för den som inte kan eller vill dricka komjölk. Korngräs är också mycket rikt på B12.

Havregräs

Havregräs tillhör gräsfamiljen Poaceae, som inkluderar olika gräsarter. Havregräs är inte ett lika populärt livsmedel som vetegräs och korngräs, men liksom alla spannmålsgräs mycket näringsrikt. Innehåller bland annat rikligt med klorofyll, växtenzymer, aminosyror som samtliga spannmålsgräs, samt betydande mängd lecitin, vitaminerna A, C, E, K, B5 och mineralerna kalcium, magnesium, kalium, järn och fosfor


Till fakta på denna sida har jag samlat på andra sidor.